Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/starkmagasin.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 630

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/starkmagasin.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 630

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/starkmagasin.se/public_html/wp-content/plugins/wp-hide-security-enhancer/include/functions.class.php on line 2207
Sista rapporten från Mexico. | Magnus Frischenfeldt | Blod, svett och skavsår
1 februari, 2016 Magnus Frischenfeldt

Sista rapporten från Mexico.

 

Nu ska jag avsluta min reseskildring från Mexico för denna gång. Tiden går så fort när man har semster så jag har inte hunnit att lägga upp något om de sista dagarna. Vi har det sjukt bra och det finns massor att uppleva, se, göra och äta. Vi har nu varit i Tulium några nätter och inser hur bra vi bor och har det. Vi valde att inte bo på stranden vilket var otroligt lockande med tre gånger så dyrt mot Tullum stad. Är man på stranden så håller man sig där nere bor man istället i staden får man uppleva båda delarna dessutom till ett mycket lägre pris. Vi har hyr en bil för några hundringar per dygn och den gör att vi har hunnit att se massor mer än om vi cyklat eller tagit bussen.

Nu ska jag kortfattat visa vad vi gjort de sista dagarna….

Ek Balam mexico

Är man i Mecico och på Yucatanhalvöm så måste man besöka minst en Maya ruin och vi valde Ek Balam. Varför vi valde just Ek Balam beror på att det är ett av de ruiner som är minst folk på och dessutom ganska sent funnet. Till skillnad från Chichen Itza får man fortfarande klättra på ruinen och ta sig genom tunndlar och in i kammare. En guide är att rekomendera.

Ek Balam Mecico tullun

Ek Balam

På vägen hem passade vi på att besöka staden Valladolid, som är en gammal mysig stad fråm kolonialtiden. Även ett besök på en chokladfabrik hann vi med (Mayafolket var först med kakao).

Valladolid Mexico tullum

För att inte missa något passerade vi även staden Cobe på vägen hem innan det blev mörkt.

Igår fortsatte vi utforska omgivningen. Tom, ägaren av hotellet Possada Luna del sur, där vi bor rekomenderade oss att åka till en avlägsen strand där det inte kommer mycket folk. Den ligger ca 15 minuters biltur från Tulum mot Playa del Carmen. Under våren juni – juli kommer sköldpaddor och lägger sina ägg just på den stranden.

Sködpassdstrand tullum

Milslång strand med kritvit sand och turkost vatten. Revet ligger inte långt från staranden så det är perfekt för snorkling.

Tullum mexico

Dessutom precis vid stranden lite lägre in i djungeln finns en Cenote (underjordisk vattengrotta) med kristallklart vatten.

Cenote tullum

Just i den här Cenoten finns tusentals små fiskar som nafsar bort gammal hud. Precis som de akvarium man kan se på turistorter där turister stoppar ner sina svettiga fötter till de stackars fiskarna…. Skillnaden är att här har man hela kroppen hos de små hungriga djuren…

Vi avslutade dagen genom att ta en tur till Playa Del Carmen. Oj vad glad jag är att vi slapp den staden… Massor av turister, full kommers och en packad smal strandremsa. Det sägs att Playa del Carmen är en av världens snabbaste växande stad för tillfället. Hoppa över den staden mot de andra pärlor som finns runt omkring.

Idag tänkte vi ta oss till Punta Allen. Punta Allen är en liten stad som ligger fem mil från Tullum. För att ta sig dit måsta man åka genom ett naturreservat som kallas Biosfären med ett konstigt namn jag inte kommer ihåg. Det låter idylliskt och bra men vilka jävla vägar… Eller rättare sagt inga vägar alls. Vi skålade fram mellan potholes och mud pools med vår lilla bil som inte mådde vidare bara av den behandling vi gav den. Trots det så var det otroligt vackert längs vägen. Öde stränder, djungel och mangroveträsk. Små broar över vattendrag där skyltar varnade för krokodiler.

Punga Allen tullum mexoco

Det var inte den enda skylt som var annorlunda…. Vad tycker ni om denna?

Varning jaguar

Vad händer om bilen går sönder och vi är tvungna att gå? Inte precis Kolmåden med sina staket. Efter ett antal timmar mötte vi äntligen en bil och vi kunde fråga hur långt det var kvar till Punta Allen. Bara en tredjedel visade det sig – så vi vände på studs… Det finns nämligen ingen annan väg därifrån utan man var tvungen att åka samma väg tillbaka, då tröttnade vi. Istället styrde vi bilen tillbaka mot Tulum och vidare mot cenoten Dos Ojos.

Cenote Dos ojos

Det var den största Cenoten vi har varit i. En sagolik grotta med kristallklart vatten och staglatiter som mötte staglamiterna under vattnet. Det är ett paradis för dykare att ta sig fram i de underjordiska grottorna.

Allt gott har ett slut och det är bara att inse att det är dags att vända hem. I morgon är sista dagen och den tänker vi tillbringa på en strand under en kokosnötspalm. Efter det så är ska jag ladda om för ett stundande Vasalopp.

Hoppas att det finns snö hemma så jag kan träna lite….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *