På fast mark.

 

Nu är jag tillbaka….

De två veckorna har varit otroligt händelserika, så händelserika att jag inte har haft tid till att skriva något här. Träningen har fortföpt som den ska kanske i lite lugnare takt än normalt då det har snurrat en massa anda saker i mitt huvud.
Det kanske inte var så bra men tanke på att det är bara dagar kvar innan Lidingö MTB. Tanken var att jag skulle stå där på startlinjen laddad till tänderna och förberedd till tusen. Nu har kanske inte den planen följts något vidare men med ett otroligt bra träningsläger på Rönneberga Konferens på Lidingö och lite jävla anamma så ska det nog gå bra.

lidingö MTB rönneberga gruppbild

Tisdagarnas simträning fortlöper och jag känner mig både säkrare och snabbare i bassängen så snart är det dags att trotsa kylan och ge sig ut i Östersjön igen.

speedo-simning-jogersö-magnus-frischenfeldt-premiär-trång-crawl

Hanna och Jacob Bruce har redan trotsat kylan och premiärtränat swimrun hemma i Hälsingland i en 9 gradig sjö…. Tufft…

Förutom cykel, simning, gym och löpträning så har jag hunnit med 6 dagar på Gran Canaria. Det är väl det som är det som har varit spännande… Gran Canaria har nu blivit en lite fastare punkt i tillvaron med ett eget ställe att åka till. Att vi nu har en fast plats att förvara cyklar och träningskläder kommer det ge massor av möjligheter till bra träning och dessutom en pool att slappa vid mellan träningspassen.

Gran Canaria begon Playa ingles pool

Kan inte bli bättre…
Nu sitter jag på tåget på väg mot Nyköping och jobb. I kväll blir sista MTB passet inna Lidingö MTB.

Fasen vad jag ska cykla…

MTB teknikträning.

 

Jag lyckade hålla mig från att hoppa upp i sadeln och ge mig ut i skogen på min MTB i två dagar men nu har jag varit ute en sväng för att kolla om helgens övningar gav något resultat.

mtb-jogersö-vatten

Jag är otroligt bortskämd. De nätter jag sover i stugan på Jogersö har jag närhet till otrolig träning. Stugan ligger på en ö med naturen utanför dörren. I skogen finns ett elljusspår och vid badplatsen en anmärkt Triathlon simbana. Skogen är fylld med stigar som slingrar sig över rötter och stenpartier en hel del krävande backar med svåra tekniska delar, ja ni hör helt perfekt för löpning, simning och mountainbike.

mtb-jogersö

På helgens träningsläger så gick vi genom mycket, hur vi attackerar backar på rätt sätt, hur vi hoppar över hinder och utnyttjar moment. Partier här på ön som jag tyckt varit svåra förut klarade jag galant.

mtb-femöre-två

Mitt egna lilla hatobjekt en stening backe….. gick alldeles utmärkt men hur attackerar man en gran som ligger rakt över stigen?

mtb-hinder-gran

Den lilla biten gick vi inte igenom i helgen… Jag ledde snällt cykeln runt granen och fortsatte på andra sidan.  Inte ens Calle Friberg skulle klara det hindret tror jag.

Det blev totalt två natursköna mil med havet som vy. Sämre onsdagskväll kan man ha.

jogersö-vy-vatten

I morgon är det Stockholm som gäller igen och gymmet ska få sig ett besök.

lidingo mtb

Det är inte många veckor kvar till starten av Lidingö MTB. Har ni inte en startplats ännu och är sugna på att trampa sex utmanande mil på Lidingö gå då in på Lidingöloppet MTB hemsida och anmäl er idag. Det är bra att ha mål med träningen och för mig funkar  lopp som en morot.

Jag kommer inte bli bäst inte heller snabbast eller starkast men jag genomför. Ena utmaningen värre än den andra det är det som gör mig till en vinnare.

Ut i naturen och utmana er, det är vackert så det gör ont i kroppen nu när våren är.

MTB träning för hela kroppen.

 

Att cykla i skogen är något alldeles speciellt, det är inte bara att trampa på. Om man är van att lägga mil efter mil på landväg så innebär MTB något helt annat. Förutom att man med livet i insats då man slänger sig ut i stup och cyklar över hala rötter tränar man hela kroppen. Jag är van att vid stumma ben av landsvägscykeln nu har jag nu träningsvärk i hela kroppen. Några timmar på MTB hojen känns bra mycket mer än några timmar på landvägen.

Nu i helgen var  Tomas Borgå och jag på Rönneberga konferens för att slipa på våra färdigheter att framföra en cykel i de mest otänkbara av terränger med Calle Friberg och Henrik Sparr som tränare. Att ha möjlighet att ha två av Sveriges främsta MTB cyklister som ledare är något alldeles speciellt dessutom hade de hjälp av Tony Helmersson som har ett världsrekord att cykla nerför en backe i otroliga 174 km/h GALET..!!!

Vi var ett helt gäng som samlades på Rönneberga konferens som ligger på Lidingö.

lidingö MTB rönneberga gruppbild

Rönneberga Konferens är en fantastisk anläggning som satsar mycket på olika aktiviteter och friskvårt. Följ länken och läs på hemsidan. Rönneberga Konferens har ett nära sammarbete med Lidingöloppet och har tillsammans ordnat träningsläger både i löpning och cykel. Rönneberga Konferens har tillsammans med Lidingö Stad byggt en 8 km lång MTB bana i anslutning till anläggningen samt en teknikbana som är under uppbyggnad på området. Som cyklist är man välkommen när som helst dessutom finns det utrustning att hyra/låna på anläggningen.

Träningen bestod av allt från teknikträning, hur man på bästa sätt bemästrar uppför och nedförsbacke och nattcykling i skog. Vi fick dessutom genomgång av Polar hur man använder pulszoner för att på så sätt få ut så mycket det går av träningen.

cykeltvätt-lidingöloppet-rönneberga-konferens-tomas-borgå

STARKSMAGASIN:s starke man Tomas Borgå bemästrar vippbrädan med Henrik Sparr vid sidan.

cykeltvätt-lidingöloppet-rönneberga-konferens-bosöbacken-calle-friberg-mtb

Efter förra årets Lidingöloppet MTB har jag inte riktigt kunnat släppt den överjävliga backe som finns vid Bosön. Jag skrotade relät där och gjorde mig ordentligt illa. Efter att sett hur Calle Friberg slängt sig ut för ”stupet” så ville jag inte vara sämre. Nu har jag bemästrat backen som dessutom var blöt och relät hal. Den backe jag hade i huvudet från förra året finns inte kvar utan det är bara en ”bump on the road”….

cykeltvätt-lidingöloppet-rönneberga-konferens-lidingö-skidbacke-slalom

Varför cykla på plan mark när man kan harva upp och nedför en slalombacke? Det är sjukt jobbigt och är hur retsamt som helst när man ser Calle Friberg och Henrik Sparr utan problem trampa uppåt…. Jag tog mig inte enda upp till toppen utan att stanna….

cykeltvätt-lidingöloppet-rönneberga-konferens-calle-friberg-skitig

Med regn kommer lera trots det var det inga sura miner på det här träningslägret.

cykeltvätt-lidingöloppet-rönneberga-konferens-skitiga-mtb-calle-friberg

Det mesta går att göra rent med en vattenslang.

cykeltvätt-lidingöloppet-rönneberga-konferens-mörker-silva

För att få ytterligare in dimension så testade vi att nattcykla på MTB banan utanför Rönneberga Konferens. Att cykla på natten är något helt annat. Partier som jag uppfattat som svåra på dagen var inga problem på natten och vice versa. Lamporna stod Silva för, det är helt otroligt hur mycket ljus man jan få ut i en liten lampa.

mms_img14185059861

Det är en mäktig syn att se cyklister flyga fram över stockar och sten i totalt mörker.

Jag vill tacka alla inblandade för en fantastisk helg, en bättre start på cykelsäsongen och uppladdning inför Lidingö MTB kunde jag inte få.

För er andra som missade detta fantastiska träningsläger uppmanar jag bara att håll utkik på Lidingöloppets MTB eller Rönneberga Konferens hemsida för att inte missa nästa tillfälle. Det finns plats för alla oberoende kunskapsgrad.

Hård träning ger resultat.

Träningsläger inför Lidingö MTB

 

Idag checkade jag in på Rönneberga konferensgård som ligger nästan längst ut på Lidingö. Jag är här för att under två dagar få veta allt man bör veta om MTB.

rönneberga-MTB-lidingö-konferens

Rönneberga konferens har inriktat sig på friskvård och har ett nära samarbete med Lidingöloppet. Hela kursgården är nyrenoverad och i toppskick ligger perfekt med utsikt över inloppet till Stockholm.

rönneberga-MTB-lidingö-pumpning-konferens-utsikt-havet

Aldeles runt knuten finns löpspår, mountainbike bana och ridstigar, men i helgen är det MTB som gäller.

Våra tränare och experter är två av Sveriges mest framträdande MTB cyklister, Calle Friberg och Henrik Sparr.

MTB-helg-16-17-april2

Det inte dom har att lära ut om MTB är ingen ide att veta så helgen kommer att bli spännande. Förhoppningsvis kommer jag kunna kapa min tid på Lidingöloppet MTB betydligt i år.

För att inte vara helt oförberedda på banan i morgon så samlade vi ihop ett gäng och testkörde.

rönneberga-mtb-skogstur-lidingö

Solen sken från en klarblå himmel förhoppningsvis kommer det att vara lika fantastiskt i morgon. MTB banan år ca 9 km lång och bjuder på både tekniska partier och grusade vägar. Det är lätt att hitta då hela banan är uppmärkt med skyltar.

rönneberga-MTB-lidingö-pumpning

Banan slingrar sig i skogen, över stockar, rötter och sten men många partier har en fantastisk utsikt över havet. Har ni möjlighet så är det väl värt att åka ut hit för att träna.

Nu är det i bara att vila inför morgondagen för 09.00 är det  kurvteknik, bromsteknik, position på cykeln, passager och spänger som gäller….

Jag har mycket att lära…

Idetorka.

 

Det har inte blivit många uppdateringar sista veckorna.

Skidsäsongen är över och det blev det inte många mil skidor i år. Då jag inte vara på hemmaplan då snön föll och spåren lades fick jag förlita mig på gamla meriter. Trots det lyckades jag genomföra Vasaloppet på en ny rekord tid vilket jag är otroligt nöjd och stolt över.

målgång-vasaloppet-2016

 

Jag har dessutom passerat 50 och kan nu ställa mig till den skara som undrar hur fasen kan åren gå så innehelvete fort.

Senaste månaden har jag hamnat i ett läge mellan vinter och vår där träningen mest besår av upprepade gympass vilka inte är så roliga att skriva om.

gym

Det har blivit åtskilliga mil på löpbandet varvat med styrka dessutom försöker jag få in så mycket rörlighet jag bara kan för jag är stel som en pinne och orörlig som ett badkar.

Det kommer att bli ändring i träningen framöver. Solen värmer vårt långa land och våren är här. Ska jag vara förberedd inför Lidingö MTB, Vätternrundan och marathon så är det bara att sätta fart.

Min nya racer har för första gången fått rulla på de Svenska landsvägarna och ska jag genomföra Vätternrundan och Siljan runt någorlunda smidigt så är det bara att hamra mil i cykelsadeln.

cyckel-landsväg

cykel-landsväg

Nästa helg är det dags för Lidingö MTB träningsläger i Rönneberga. Jag har inte fått ihop mer än 3-4 mil i skogen, lite lite om jag får säga det själv för att självförtroendet ska infinna sig. Det lär ju vara en hel del MTB nördar på träningslägret och riktigt där är inte jag…

mtb-jogersö

Cykeln är åtminstone rengjord och uppsmord inför träningslägret.

mtb

I sommar kommer även ett antal löplopp och där bland annat Urban mile i Stockholm, Medo’c Marathon i Frankrike, Lidingöloppet och Stockholm Halvmara. Med tanke på att jag inte gillar att springa och dessutom anser mig som värdelös i löpning så är det bara att sätta igång. Igår avverkade vi på årets första utter 13 km vilket jag tycker är en ganska bra start på löpsäsongen.

lars-jag-löpning

Som ni ser har jag massor av roliga saker framför mig i år så det är bara att sätta igång och träna.

Inget är gratis disciplin och träning ger resultat.

Full fart igen.

 

Igår var det MTB premiär för säsongen. Med klarblå himmel och en vämande sol kändes det helt ok. Det blev inte mer än 15 km. Trots den korta sträckan blev jag ordentligt svettig i några överjävliga teknikpartier. Ute vid stugan på Jogersö har jag hur mycket skog som helst att trampa runt i.

MTB-jogersö-25km

Det är inte långt kvar till Lidingö MTB så det är bara att sätta igång om jag vill ha en 6 mils skön tur runt Lidingö. Nu kan man tänka sig att Lidingö är väl ingenting…!! Men jag vet att det är inte precis en walk in the park.

Lidingo-MTB-3

Jag har genomfört två Lidingö MTB och förra året var inte precis en höjdare med dels kedjebrott och en ordentlig varpa med en ordentligt sönderslagen fot.

blåtira-ben-lidingö-mtb

Trots lite fadäser så tog jag mig i mål och det tänker jag göra även i år.

lidingo mtb

Är ni inte anmälda gå in på Lidingö MTB:s hemsida och anmäl er till ett kul lopp.

Influensa eller något annat satyg.

 

Är det nu man ska vara pigg och glad, Förväntansfull och massor av energi inför våren och sommarvärmen? Inte jag. Det var länge sedan jag kände mig så här sliten och trött. Att bara gå upp ur sängen är en pina. Halsen värker och snoret flödar.

snuvig

Häråt är ett starkt ord men jag hatar att känna mig orkeslös. Som det känns nu skulle jag inte klara många meter oberoende vilket lopp jag ställde upp i, ibland undrar jag om all den träning verkligen ger en stark och frisk kropp.

trädocka

Visst gör det det…. Ge mig några dagar så är jag på benen igen.

Jag har massor att se fram mot.

Lidingö MTB
Siljan runt.
Vätternrundan.
Urban mile.
Halvmaran.
Medoc Marathon.
Ånga loppet och massor mer som jag ännu inte vet om.

Min gamla fina cykel är såld. Den har fått en ny ägare. Han är där jag var för några år sedan i begreppet att genomföra sin första klassiker, hoppas att han blir lika inbiten som jag.

Nu bäddar jag ner mig igen och återkommer då jag är på benen igen.

Till salu.

 

Jag har en förmåga att samla på mig en jäkla massa saker. Inte för att jag har separationsångest när jag byter upp mig till något nytt eller slutar med något. Det är så enkelt att bara stoppa in förbrukade saker längst in i ett utrymme långt från eftervärlden för att sedan sakta falla i glömska.

Det ligger fallskärmar, tävligskanoter, surfbrädor, vattenskidor, dykutrustningar och en massa cyklar till ingen nytta. De är inte var gratis att köpa men det tänkte jag inte på när jag stoppade in dom i mörkret….

Jag tänkte bättra mig, saker har ett värde trots att jag har tröttnat eller bytt upp mig. Igår åkte min fina cykel Fuji Rubaix upp i ställningen för en tvätt och genomgång, sen ska den säljas.

Den har tagit mig två varv runt Vättern samt runt Siljan så det har varit en perfekt cykel att starta med.

cykeltvätt

Nu ska den få ge vika åt min fina Canondale som ska ta mig många mil den här sommaren.

Om gatorna nu bara sopas så sitter jag snart i sadeln igen.

Hopp för trötta rumpor.

 

Alla som cyklar och dessutom cyklar långt ränner till problemet. Efter några timmar i sadeln känns det. Det kan vara allt från att man domnar till fruktansvärd träsmak. Jag har en bra cykel och dessutom suveräna kläder men nu kommer det bli ännu bättre.

sjuka-backar-cykel-gran-canaria-granskog'

Jag älskar teknik…!! (och prylar) Som alla cyklister vet så är cykling en prylsport. Det finns hur mycket som helst all lägga pengarna på. Något jag tycker man ska lägga pengar på är bekväma och praktiska kläder. Kläder som håller dig torr och gör att du får en behaglig vistelse på den minimala sadeln.

Craft sportswear har tagit fram en ny pad till cykelbyxorna…!! Den de tog fram förra året var suverän vad kommer inte då denna vara..!! Den kommer i tre olika versioner dessutom är varje version utformad speciellt för man respektive kvinna.

pads bib cykel craft

De tre padsen; Infinity C1, Infinity C2 och Infinity C3 passar olika typer av cyklister.

Paden Infinity C1 är utvecklad för kvinnor och män som sätter prestationen högst

I Craft sportswears allra mest avancerade pad finns en rad nya patenterade innovationer, t.ex. EMI (Elastic mesh insert) som är framtagen för mäns anatomi. Genom att de manliga genitalierna ligger i en neutral position ökar den naturliga blodgenomströmningen – och du upplever mindre trötthetskänsla.

Paden Infinity C2 är gjord för att hålla riktigt länge

Performance Pad är en 3-lagers, sömlös, anatomiskt formad, antimikrobiell och könsspecifik pad tillverkad av Öko-Tex®-certifierat material.

Det första lagret är tillverkat av högkvalitativ polyester med 4-vägs elasticitet och med ett print som visar vad som finns inuti paden (en karta av pad-teknologin). Elasticiteten gör paden följsam så att den följer din kropps rörelser genom hela tramptaget.

Det andra lagret består av ett komfortmaterial som är gjort i medium densitet enligt Öko-Tex® Level 1; samma standard som krävs för material som är gjort för att vara närmast ett barns hud.

Det tredje lagret är gjort med ett supporterande skum med hög densitet. Lagret har en tjocklek på 3 mm som absorberar energi och fungerar som ett anti shock-system. Materialet har en mycket hög densitet och tack vare dess ”exploderade bubblor” ger det både ett mycket bra stöd och ett effektivt luftflöde. Lagret är laserskuret för optimal komfort, stöd och rörelsefrihet.

Paden Infinity C3 är framtagen för alla slags cykelrundor

Active Pad är en sömlös, laserskuren, antimikrobiell och könsspecifik pad tillverkad av Öko-Tex®-certifierat material av högsta kvalitet. Paden ger perfekt stöd för alla kroppsrörelser tack vare dess väldesignade sätesområde och material med 4-vägs elasticitet.

Tack vare en kombination av material som är hämtade dels från simvärlden, dels från klassiska underkläder, har vi minimerat risken för friktion samtidigt som vi har bibehållit hög elasticitet och riktigt bra fukttransport.

craft nya cykelkläder

Mer information och bilder finns på Craftsportswear hemsida.
Jag ser fram mot att få testköra de nya padsen i vårsolen.

Nu längtar jag till att gatorna sopas och att jag kan ta fram min nya racer som jag köpte i höstas.. Det är bara att nöta landsväg snart är det dags för Siljan runt och Vätternrundan.

Canondale

Välkommen sköna vår…!!!

Simning och MTB

 

Är det vår? Det känns inte som så men hoppet finns. Nu när Vasaloppet är genomfört och nya utmaningar står för dörren kan gärna den sista snön smälta, isarna gå upp och marken torka.

Utmaningarna i år kommer att bestå av några swinrun, bland annat Ångaloppet igen. Siljan runt och Vätternrundan, Medoc marathon, Stockholm halvmarathon, Lidingöloppet, Urban mile och förhoppningsvis för första gången ett Triathlon.

Ja ni hör det är ingen ide att ligga på latsidan utan bara att ställa undan skidorna för säsongen och plocka fram cyklar, våtdräkter och löpkläder.

Igår var jag tillbaka på simträningen med Stockholm Dolphins igen. Det har en hektisk vinter och jag har missat alla träningstillfällen så det är en del att ta igen. Cykelturen till Erikdalbadet skvallrade inte om våren utan det var mössa på som gällde.

Kurbits craft

I kväll blir det att plocka fram MTB:n för det är snart dags för Lidingö MTB. Tomas Borgå och jag är anmälda till ett MTB träningsläger nu i vår då vill jag gärna ha några mil skogskörning i benen…

MTB-stugan-vår-2015-3

Nu hoppas vi på att våren är på ingång, helgen lovar solsken så plocka fram cyklar och löpkläder för att ge er ut i naturen..!!