17 juli, 2015 Elin Bjärkstedt

Lärdomar från fjället

1) kontrollera din utrustning.

efter 300 meter på leden rasade yttersulan av på min vänsterkänga. Jag gjorde huvudräkningen: inköpta på Nya Zeeland. Resan innan barnen kom. Knoll är 11 år. Skorna är alltså minst 12 år. Gummi torkar över tid. Skosulor är gjorda av Gummi.

300 meter in på leden har man ca 19 km kvar att vandra. Pengar hjälper inte här. Det är bara att gå. efter 3 km rasade innersulorna ut på båda skorna. Det är stenigt på fjället.

11749735_10153485635127329_349602465_n

2) Om du går ensam utan att ha gjort din research ordentligt, hitta ett trevligt resesällis.

Jag hittade Serangi, eller om det var hon som hittade mig. Vi slog följe. Vad jag inte visste var att hon var en mycket duktig hobbyfotograf som dokumenterade vandringen till fjällstationen och hela skoäventyret utan att jag märkte det. Bildcred till Sarangi Rajapakse.

11755892_10153485618052329_8874967958566220843_n

3) Packa lätt. Men inte för lätt.

Hemma i Stockholm kändes det här med att dra till Kebnekaise med en ultralätt transportlöparryggsäck som en cool grej. Det var det också- tills jag fick hyra handduk för att kunna duscha och lägga ut en förmögenhet på mat. Hade kunnat kosta på mig några kilon till. Det hade tex varit bra att ha ett par andra skor med sig och mer snacks.

4) Sociala skills, viktigt.

När man måste stanna en vilt främmande kvinna 7 mil från närmsta affär och fråga om hon möjligtvis har några skor att avvara. Tack Stina.

11758782_10153485635692329_2012645888_n

5) Gör din avståndsbedömning. Lappland är inte Stockholm. 

Att jag hade bokat min flight från Kiruna dagen efter toppturen 13.20 var en fet miss. “Hur hade du tänkt ta dig till Kiruna flygplats så dags?” frågade receptionisten mig mycket menande. Det går inga bussar från Nikkaloukta så tidigt. Det är i Nikaloukta vägen börjar. Bara dit är det två mils vandring. Den missen kostade mig en ny tågbiljett och ett extra dygn tillbaka till Stockholm.

6) Njut av att vara där du är. Jag hade visserligen sporadisk täckning på mobilen, men valde att stänga av den helt och hållet. Utom när jag ringde till Calle och bad om hjälp att fixa en ny biljett hem och mer pengar för att kunna hyra kängor och köpa mer snacks…

7) Gör toppturen. 

Känslan att gå över att klara den fysiska utmaningen och besegra höjdrädslan säkrad i bergväggen med sele när dimman lättar och du inser att du är på ett stup. Som en Hobbit i sagan om Ringen, fast med hjälm. Och sedan stå på högsta toppen och att som 163 cm vara Sveriges högsta punkt för några minuter. Fin känsla. Östleden is the shit. Västleden är enklare, men längre. Och inget för dig som vill känna dig som en överlevare i sagan om Ringen.

unnamed-1

 

8) Res ensam. Le mot människor, fråga om råd, var hjälpsam. Korta möten med främlingar  som tillsammans upplever naturen och fjället. Det är fint.

9) Har du trots nyinköpt tågbiljett bråttom, hitta några poliser med militär bakgrund.

Jag hittade Conrad och Stefan. Vi radade upp oss och bestämde att gå i 10 min tempo med tre femminutersraster och en tiominutare för mat. Startade 7:00 De var grymma. Stefan klockare oss som en chef. Conrad och jag hängde på. Vi var som en liten patrull. När vi kom fram till bussen med en timmes marginal och fick våffla med kaffe kändes det som vi känt varandra hela livet. Stefan och jag sprang sista km. Jag förlorade spurten. Det var skornas fel såklart. 2 mil på drygt 4 timmar. Tack CrossFit för min starka glada kropp!

Stinas Vagabond efter drygt 4 mils vandring och slutspurt.

unnamed-2

 

10) Ta inga råd från mig

Gör din egen resa och dina egna misstag, träffa dina egna människor. Men åk till fjällen, stäng av mobilen och le mot främlingar. Och sköt din träning året runt så kan du njuta av att klara alla strapatser.

11733358_10153485636267329_1728486112_n

 

 

About the Author

Elin Bjärkstedt läs mer om mig på wwww.personligaretraning.se

Comment (1)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *