11 maj, 2015 Elin Bjärkstedt

Sluta träna.

Jag tänker ofta att jag jobbar med motion och träning men att det kunde ha varit nästan vad som helst som skapade möten med människor och där man kunde se någon slags utveckling eller progression.  Tänk förskollärare (fast jag har inte så mycket tålamod med barn om jag ska vara ärlig, just det skulle många andra klara mycket bättre…) eller psykolog, eller lärare. Jag tycker om att lösa problem och att vara företagare och tänka långsiktigt och samtidigt ha utrymme att följa egna impulser, testa saker utan att fråga chefen.

Ibland tänker jag att träning är så “onödigt” ur ett samhällsperspektiv. Jag önskar att det hederliga motionerandet blev på modet igen. På svenska finns inget bra begrepp . På engelska skiljer man på training och exercise.  

Definitionen på Training är att träningen leder fram till ett uppsatt mål och vägen dit är schemalagd och utvärderingsbar. Det kan vara ett lopp, en tävling vilken som helst.  Prestationen är inbyggd i aktiviteten. Träningens mål är att göra oss bättre på ett utvärderingsbart vis.

Exercise är mer att gå till gymmet, värma upp och köra sitt pass för att må bra, hålla sig i form och  orka mer. Man går på gympapass och joggar, promenerar i skogen, tar en spinningklass för att få svettas.

Problemet är att det blivit en hopblandning av de här två begreppen. I Sverige Tränar alla – hela tiden. Och kanske har den lingvistiska sammanblandningen gjort oss oförmögna att separera motion och träning åt. När jag säger att jag vill jobba med ett yrke där man kan se en progression menar jag alltså inte nödvändigtvis en förbättring på din kilometertid, utan snarare en progression i din livskvalitet. Och i ett redan pressat samhällsklimat leder nödvändigtvis inte en bättre kilometertid till ett bättre liv.

Givetvis ska vi sätta mål om vi mår bra av det, men vi behöver inte ha en hobby som sätter hård press på oss när ursprungstanken var att det skulle leda till bättre livskvalitet för de 98 procent av befolkningen som rör sig organiserat utan att vara tävlingsatleter.

Testa att köra lite exercise  i tre veckor: gå på aktiviteter du aldrig testat. Rör på dig utan att utvärdera resultatet. Rör på dig mycket! Boxas, spring, ta en kettlebellklass, spela fotboll.  Ta ut dig, svettas, skratta, wodda utan klocka. Ät nyttig mat, make love, gå ut i skogen med barnen.

Hur du sover, känner dig i hjärtat och din orosnivå är det de allra flesta människor ska värdera och mäta. Inte kilometertiden.

 

Wodda utan att kolla tiden!!!

image

About the Author

Elin Bjärkstedt läs mer om mig på wwww.personligaretraning.se

Comments (10)

 1. jag älskar exercise, vilken jäkla lyx att få “träna”, eller ja – motionera – precis vad jag känner för just idag utan att behöva förhålla mig till ett schema.

  • elin

   Träningsglädje! Du har ju stått för just det så länge och konsekvent. En sann förebild.

 2. Helt suveränt! Jag tänker att jag tränar för livet, inte för prestation. Gillar dina tankar kring training och exercise!

 3. Guillermo

  Du skriver själv att skilja på träning och motionera. Training = träning och exercise = motion.
  Poängen i din text är relevant!

  • elin

   Jo, men jag tycker nog inte motion är det bästa begreppet. Jag skulle vilja ha en betydelse mer som om man morfade ihop begreppen motion med betydelsen öva Det skulle vara mer likt engelskans uttryck.

 4. Lite av varje funkar fint för mig! Jag tränar för att uppnå mål – som t ex att lära mig göra kippade chins (fixat!) och bli så pass rörlig att jag kan göra OH squats (yes, fixat!) eller att klara en muscle up (långt ifrån fixat). Men sen är också ( t ex) prestationslöst häng med 9-åringen på gräsmattan väldigt härligt, att få lektioner (av henne) i hjulning, att öva på att stå på händer utan att tippa över och bara leka fram det!

  • elin

   Klart man ska ha lite mål, det blir ju roligare att öva då. Men alla behöver inte göra Ö till ö på en kanontid. Eller träna för prestation heeela tiden. Jag är perioder, men försöker vara snäll mot mig själv. Lika snäll som mot mina kunder 😉

   • Ö till ö! Ha ha nej det har du helt rätt i. Och att man måste vara lite schysst mot sig själv, det har du också rätt i, mycket viktigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *