Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/starkmagasin.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 630

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/starkmagasin.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 630

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/starkmagasin.se/public_html/wp-content/plugins/wp-hide-security-enhancer/include/functions.class.php on line 2207
California training | Stark Magasin
20 september, 2013 stark

California training

Det är eftermiddag och jag har precis anlänt till LAX, Los Angeles internationella flygplats. Solen står fortfarande högt på himlen, och flygplatsen är en enda stor byggarbetsplats. Den doft, eller snarare odör, som slår emot mig i flygplatsbyggnaden känns otroligt bekant, även om det var 15 år sedan jag sist landande här. En blandning av mögel och rengöringsmedel. Knappast något poetiskt, men doftminnena är de starkaste vi har, sägs det. Vänlig livréklädd man agerar levande skylt och guidar genom röran ut till väntande bagage och väl tilltagen bil. Jag lägger ut och riktar fören mot Wilshire Boulevard.

Efter en natt på The Hotel Wilshire (www.thehotelwilshire.com), rullar jag ut i min hyrda Ford Crown Victoria, lika imposant i sin storlek som det ståtliga namnet antyder. Sävligt gungande tar jag mig framåt längs med Sunset Boulevard. Det skvalar r’n b på radion, solen skiner och det är nästan bara uteliggare som rör sig på trottoarerna. Jag funderar för mig själv kring det faktum att det här i kroppskultens och fitnesshysterins vagga, inte är någon som verkar låta bilen stå, oavsett vart man ska. Om man nu har en bil. Trottoarmänniskorna kör nästan uteslutande varuvagn från närliggande matbutiker.

Träningsfreak eller lugn motionär – större delen av den amerikanska västkusten bjuder på perfekta möjligheter för aktiva människor. Jag har tagit en tur till den berömda stranden i Venice, för att med egna ögon se den berömda Muscle Beach (www.musclebeach.net). Här gymmar de stora grabbarna direkt under solen. Det är hit Arnold Schwartzenegger, österrikisk invandrare, kroppsbyggare och under en period delstatens starke man både bokstavligt och bildligt, tog sig för att skapa sitt eget varumärke. I The Weight Pen samsas turister och locals för att bygga och i många fall rädda sina kroppar. Det är lite Mad Max känsla över det hela. Betongen, de rostiga järnstängslena och många hundra kilo testosteron som frustar är som en livs levande Thunder Dome.

Själv tar jag på mig mina nya löpardojjor och i skön takt springer jag de 7 kilometrarna till Santa Monica Pier och tillbaka. Turen går på en likt blankis välpolerad betongstig som slingrar sig fram över stranden. Längs med Ocean Front Walk pågår ständigt fåfängans skådespeleri. Luften är mättad av marijuanarök. Musiken dunkar. Människor ler.

Jag småsnackar med min parkeringsgranne som sitter i sin slitna skåpbil och tar igen sig efter dagens surfande. Han är 26 och säger sig leva längs med stränderna i södra Kalifornien. Flera gånger i veckan tar han sin tillflykt till vågorna. Ofta i sällskap med vänner eller familj. “Alla jag känner surfar, mina syskon, vänner, min pappa och min farfar!”

För en sportfåne är Kalifornien fantastiskt. Klimatet, vädret och hälsokulten gör att det inte finns många sporter som inte går att utöva här. Bara i Los Angeles finns fantastiska möjligheter till tidigare nämnda aktiviteter plus vattenskidåkning, bergsklättring och cykling bara för att nämna några. För den böjd mer åt naturupplevelser, rekommenderas Coastal Walk Trail (www.californiacoastaltrail.info). En bedövande vacker promenad som slingrar sig längs kustlinjen, faktiskt hela vägen från Mexiko i söder till Oregon i norr.

Denna gången tar jag dock den asfalterade versionen av kuststräckan och rullar per Crown Victoria norrut på Highway One. Oavsett hur man väljer att ta sig fram passerar man den ena sköna staden efter den andra. Välmående Malibu och Santa Barbara, turisternas Morrow Bay, tillbakalutade Pismo Beach och de övervintrade hippisarnas Santa Cruz. Samtliga har sina ansikten det glittrande stilla havet.

Att anlända till San Francisco är som att komma till en annan värld. Stadens befolkning är blandad likt en svensk godispåse och tillika en av de bäst utbildade och mest välbetalda i världen. Staden har till skillnad mot Los Angeles, en mycket väl fungerande kollektivtrafik, vilket möjliggör ett liv utan bil. Staden är också känd som något av ett matmecka och är full med spännande matställen. Det är lätt att ruinera sig, men lika enkelt att äta billigt och gott. Fantastiska lunchmackor på Ike’s (www.ilikeikes.com) eller en brakmiddag på den vietmnamesiska syltan Tu Lan på 6th Street är snälla mot reskassan. Hypade Mission Chinese Food (www.missionchinesefood.com) är en upplevelse i sig.

För motionerande löpare rekommenderas den fantastiskt vackra Golden Gate Park och tillhörande Pan Handle. Ibland badande i sol, och lika ofta höljd i trollska dimmor. Stressig livsstil är inget som märks på ytan i San Francisco. Det är som om alla de vackra viktorianska husfasaderna manar till lugn och eftertanke. Eller är det de kalla dimmorna som rullar in över staden som dämpar tempot? Stämningen är lite Downton Abbey möter Easy Rider. Jag är helt klart hooked på Kalifornien och kanske särskilt San Francisco som måste utforskas mer. Återbesöket börjar ta form i mitt huvud redan innan jag börjat packa för hemresan.

Jag rundar av min alltför korta kalifornienvistelse med att ta spårvagn till Outer Sunset och Ocean Beach. Jag tar en macka på kultiga Java Beach Café på Judah street nästan nere vid sanddynerna (www.javabeachsf.com) för att ladda upp inför min förmodligen tafatta debut som surfare. Men det är en annan historia …

Tre bra löprundor i Los Angeles
Stark tipsar om tre sköna löparrundor i Los Angeles. Här i världens hälsocenter finns nästan oändliga möjligheter att löpträna i olika typer av terräng. Att bli omsprungen av en eller annan flåsande filmstjärna är inget ovanligt. De svettas lika mycket som alla andra. Vi har själv sett det.

Venice – Marina Del Rey till Pacific Palisades
Parkera nere vid vattnet där Ballona Creek rinner ut i Stilla Havet. Spring längs med Ocean Front Walk till Santa Monica Pier, eller fortsätt hela vägen till Will Rodgers State Beach nedanför Pacific Palisades. Plan betongstig nästan hela vägen. För dig med starka lår rekommenderas att springa i sanden. Fram och tillbaka är hela sträckan 24 kilometer lång.

Hollywood Hills – Runyon Canyon
Flera olika stigar och vägar korsar mysiga Runyon Canyon i Hollywood Hills. Tre märkta stigar med olika svårighetsgrad är den lättare Runyon Canyon trail, medelsvåra Star trail och den tuffaste Hero trail. En del är asfalterat och en del knöliga jordstigar. Höjdskillnaderna suger musten ur sätes- och lårmusklerna. Se upp för tränande filmstjärnor. Bästa tiden på dagen är att vara där på morgonen. Sedan blir det svårt att hitta parkering. Fantastisk utsikt över Los Angeles.

Beverly Hills
För en lite mer stadsmässig löprunda på runt 8 kilometer rekommenderas att starta vid hörnet Doheny Drive och Santa Monica Boulevard. Spring västerut mot Wilshire och ta höger på North Linden Drive. Fortsätt till Sunset Boulevard, ta höger igen och tillbaks mot Doheny där du gör ytterligare en högersväng och slutar i korsningen där du började. Det mesta av turen går på jordstigar eller gräs, resten asfalt. Sugande motlut från Santa Monica Boulevard upp mot Sunset.

Tre bra löprundor i San Francisco
Stark har provsprungit San Franciscos bästa träningsspår. Vi har undvikt rena stadsturer, som uteslutande består av stenhård betong, för att inte glömma motlut som bara löpare med uttalade självplågeritendenser uppskattar.

Golden Gate Park
Börja exempelvis i The Panhandle, direkt öster om själva Golden Gate Park. Ta ett moturs varv längs med Fell Street, in i Golden Gate, förbi det snygga De Young muséet. Fortsätt rakt fram till väderkvarnen, ta vänster och sen vänster igen för att komma tillbaks där du startade. Parken är otroligt vacker, särskilt på morgonen när solen gnistrar i daggen. Tänk på att det kan bli riktigt svalt närmare vattnet. Särskilt sommartid, då kalla dimmor tenderar att rulla in från havet. Hela rundan runt parken är drygt 10 kilometer, utan några större höjdskillnader.

Ocean Beach – San Francisco Zoo till Cliff House
Börja din 10 kilometersrunda vid San Francisco Zoo och spring norrut mot Cliff House. Hela vägen har du utsikt över Stilla Havet och en del surfare i väster. Turen går på hyfsat plan mark med mestadels knäskonande jordunderlag.
Vänd vid Cliff House, eller fortsätt en liten bit till uppför mjölksyreframkallande stigningar till parkeringen vid Sutro Baths, innan du vänder tillbaka mot San Francisco Zoo. Kolla vädret innan du ger dig ut. Det är alltid trevligare när solen skiner, vilket inte är en självklarhet i Ocean Beach!

Glen Canyon Park
Otippad och okänd nästan till och med bland San Franciscos invånare själva, är denna eucalyptusdoftande “urskog” mitt i storstaden en härlig utmaning för löparen. Massor med små stigar genomkorsar parken med stor variation och höjdskillnader. Prärievargar förekommer naturligt, varför uppsikt är att rekommendera om du inte gillar djur. Mer vildmark och variation än så här blir det inte i San Francisco.

Tagged: , , ,