Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/starkmagasin.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 630

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/starkmagasin.se/public_html/wp-includes/theme.php on line 630

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/starkmagasin.se/public_html/wp-content/plugins/wp-hide-security-enhancer/include/functions.class.php on line 2207
Att bli bäst i världen | Stark Magasin
17 juni, 2013 stark

Att bli bäst i världen

För Jens har det alltid bara funnits en sak i fokus – att bli bäst i världen på skidor. Redan vid tolv års ålder fick övriga fritidsaktiviteter ge vika för skidåkningen, och med pappa som skidtränare kan det tänkas att Jens har andats, ätit och levt skidåkning sedan barnsben.

När STARK träffar Jens Byggmark är det bara fyra dagar kvar till premiären av Alpina VM i Schladming. Vi har bestämt träff klockan ett på Nordic Wellnes på Odenplan i Stockholm, men redan kvart i rusar en andfådd men leende skidstjärna in i entrén.

– Vad varmt det är. Jag är redan svettig, säger han och skrattar.

Inte så konstigt, du har ju en jacka som skulle värma vid minus 30 grader – vi är i Sverige nu – hinner jag tänka innan vi hälsar och sätter oss ner i de svarta skinnsofforna som är placerade framför ett stort fönster.

Intrycket av Jens är att han är väldigt lugn och avspänd trots att vi närmar oss årets kanske största händelse för en kille i hans kläder. Han ser ut att vara i riktigt bra form, något vi också bevittnade den sjätte januari när svensken låg slalometta efter första åket i Zagreb. Tyvärr höll det inte i andra åket, då ett litet misstag var nära att leda till en utkörning. Men det gör också att vi är övertygade om att revanschsuget är skyhögt den sjuttonde februari när svensken intar Österrike som ett av Sveriges tre guldhopp.

Jens har åkt skidor nästan lika länge som han har kunnat gå. Endast två år gammal var han då skidorna spändes på för första gången och det begav sig utför i en av Tärnabys alla skidbackar. Det visade sig snabbt att talangen fanns där. Pappa Uno, som ursprungligen kommer från Skåne och inte tidigare intresserat sig särskilt mycket för skidåkning, var inte sen att uppmärksamma detta. Han samlade all information han kom över om sporten och kan idag stoltsera sig som tränare till en av världens snabbaste utförsåkare.

– Även om träningarna numera styrs helt och hållet av landslaget är det fortfarande pappa jag ringer och pratar med efter varje åk, berättar Jens.

Jag konstaterar att nerver av stål är något som ligger i släkten Byggmark, vilket alla som har sett Jens åka kan skriva under på. Den aggressiva åkstilen och de snabba svängarna genererar avbitna naglar och hög puls hos den lugnaste av tittarna. Medan många andra skidåkare från utlandet fokuserar sin träning på enbart skidåkningen menar Jens att det är precis lika viktigt att sköta omkringliggande träning för att bli en fullgod skidåkare. En grym bålstyrka, grundlig benträning och konditionsträning i form av cykling och löpning är i kombination med den sedvanliga skidträningen Jens recept för framgång.

– Alla delar är precis lika viktiga, man måste få pusslet att gå ihop. Om jag inte hade tränat annat än enbart skidåkning hade jag aldrig orkat. Hur mycket jag än tränar på sommaren så har jag alltid träningsvärk första skiddagen i augusti – och hur mycket skidor jag än åker så har jag träningsvärk så fort jag går på gymmet.

Jens påpekar också skaderisken som föreligger i sporten och menar att utan kompletteringsträning så är det betydligt högre risk att drabbas av skador. En vanlig dag för Jens innebär två och en halv timmes skidträning på förmiddagen och cirka en och en halv timmes styrke- och konditionsträning efter lunch. Eftermiddagen bjuder på massagebehandling och stretch, följt av den obligatoriska videoanalysen av förmiddagens inspelade träning tillsammans med tekniktränaren.

Vad är det som gör att du håller motivationen uppe? Ditt liv präglas av ganska mycket skidåkning.

Viljan att vinna och bli bättre. Jag tycker inte att det är lika kul som jag tyckte när jag var liten, så motivationen har övergått från att jag tycker att det är kul till att jag vill bli bäst. Men som skidåkare får man ganska snabbt lära sig att ta en förlust. Med så pass små marginaler och olika väderförhållanden är det omöjligt att tro att man ska vinna vartenda lopp. Det faktum att det måste klicka två gånger, vid två olika tidpunkter, är också vanskligt. Underlaget kan skilja sig rejält från första åket till andra och vilket startnummer man får väger också in då banan blir mer och mer uppkörd för varje åkare.

Hur tacklar du motgångar?

– Man har vant sig. Oftast går besvikelsen över på fem minuter, men vid vissa tillfällen – då man känner att man hade kunnat vinna och göra riktigt bra resultat, och någonting går fel – då är det klart att man blir lack. Det har hänt att ett par stavar har gått av.

Och på en tävlingsdag, hur förbereder du dig då?

– Jag försöker alltid kliva upp så sent som möjligt för att inte ha tid att tänka. Min strategi är att tänka så lite som möjligt på att det är tävling, för tänker jag på det så blir jag så trött i huvudet till andra åket att jag inte kan fokusera.

Som elitidrottare är det vanligt att man lägger på sig en del ticks i samband med tävlingar. Jens berättar om en österrikare som är tvungen att genomgå en hel ritual inför varje lopp och som av den anledningen bär samma collegetröja på uppvärmningen idag som för sju år sedan.

– Där är jag precis tvärtom. Jag vill verkligen inte ha några ticks. Om jag skulle börja med det skulle de bara bli fler och fler. Om jag till exempel tänker att ett par kalsonger är mina turkallingar så kastar jag dem, säger han och skrattar.

Som de flesta vet är det även viktigt med vila och återhämtning för att få maximal utdelning av träningen. För en skidåkare är tävlingssäsongen igång mellan den första augusti till slutet av mars. Däremellan är det upp till varje person att bestämma hur de fördriver tiden.

– Det finns dem som tar semester under hela perioden. Jag själv försöker få till tre veckor som jag sprider ut vid olika tidpunkter och på olika platser.

Semester för Jens innebä
r gärna att ta det så lugnt som möjligt, antingen hemma i Monaco eller på en solig semestervecka i ett varmare land. Och inte att förglömma – det sju dagar långa Gumballracet som äger rum i mitten på maj i Köpenhamn. I år ställer han upp för andra året i rad och ser på veckan som en rejäl vilovecka för kropp och knopp där fokus ligger på sitt andra stora intresse – bilar.

– Jag gillar det mesta som går fort, säger han och skiner upp som en liten pojke, bilar, skotrar… Gumballracet innebär ju 7 dagars bilsittande, vilket blir en rejäl återhämtningsvecka för mina ben.

 

I övrigt har Jens sedan ett år tillbaka etablerat ett nytt märke inom kategorin kosttillskott. Hans ambition och också en av varumärkets slogans är ”By athletes – for athletes”, ett kosttillskott som är avsett för den som vill ha det allra bästa för att bli den bästa. Tidigare berättar Jens om hur han blivit inpräntad att alla kosttillskott likaväl kan ge utslag på dopingkontroller, något som han och åtta ambassadörer från elitidrotten med honom går i god för att det inte kommer att ske med R4A:s produkter.

– Just nu är vi igång med att starta upp webshopen och är man intresserad av vårt sortiment tycker jag att man ska gå in och kika på www.r4a.se.

Snabbfakta om ”Byggis”

Född: 22 augusti 1985 (27 år)
Uppvuxen: Tärnaby
Bor: Monaco
Målsättning: Att bli bäst i världen på skidor
Senaste stora tävling: VM i Schladming 4-17 februari 2013.
Mest stolt över: Genombrottet i Kitzbühel 2007
Bästa skidort Sverige: Tärnaby
Bästa skidort utomlands: Verbier, Schweiz